Rólunk

HOGY KEZDŐDÖTT?

Út az ökológiai gazdálkodásig

Subtext2

15 év konvencionális gazdálkodás után 2015-ben úgy éreztük, hogy szeretnénk jobban ráhangolódni a saját életterünkre és a mi 300 hektárunkon őrzött vértesi ökoszisztémára. Egy generáció váltással ökológiai gazdálkodásba kezdtünk a Csoroszlya Farmon és célul tűztük ki, hogy a természettel összhangban olyan minőségben termeljünk, hogy annak a talajban élő mikrobáktól kezdve, a növényeken át a fogyasztókig mindenki a nyertese lehessen. A gazdaságunkban elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel, gyümölcstermesztéssel és burgonyával foglalkozunk. Fontosnak tartjuk a teljes átláthatóságot és a szakmai hozzáértést a mindennapos feladatokban.

banner

VÍZIÓNK

Arra törekszünk, hogy az általunk megtermelt élelmiszer, minél magasabb feldolgozottsági szinten, lehetőleg közvetlenül a fogyasztóhoz jusson. Így nyomon tudjuk követni az élelmiszer teljes útját, és ez által garantálni tudjuk a legjobb minőséget is. Hosszas tervezést és utánajárást követően ebben a szellemiségben jutottunk el a burgonyánkkal a legkíválóbb budapesti éttermek konyhájára majd indítottuk el az Astrié köves malmunkat.

JÖVŐKÉPÜNK

A folyamatos fejlődés hívei vagyunk, ezért aktívan együttműködünk más bio gazdaságokkal és kutatóintézetekkel, hogy tapasztalatcsere és új technológiák elsajátítása által korszerűen, ugyanakkor fenntarthatóan gazdálkodjunk és ezt a szemléletet a következő generációnak tovább örökítsük.

banner

CSAPATUNK

Dianne Russell

Eleanor Pena

Theresa Webb

Bessie Cooper

Bessie Cooper

Bessie Cooper

RÓLUNK ÍRTÁK

WELOVEBUDAPEST | Kiváló liszt tiszta forrásból – Meglátogattuk a szári Csoroszlya Malmot

Mi a közös a Pipacs Pékségben, a Bearkeryben és a Magva Gardenben? Túl azon, hogy mindannyian kiváló kézműves pékárut készítenek, a sütéshez felhasználják a Csoroszlya Farm kiváló biolisztjeit. Nagy öröm, hogy már a főváros környékén is készül ilyen kiváló liszt, úgyhogy el is mentünk megnézni, mit csinál egy olyan molnár, akinek az a célja, hogy a búza tisztességes és átlátható folyamatok során váljon lisztté, a termék tiszta forrásból érkezzen hozzánk. Nekünk pedig csak annyi dolgunk legyen, hogy egy szuper kenyér vásárlásával vagy otthon sütve befejezzük a folyamatot.

ÖMKI | Öko fajtatesztek és termékpálya-fejlesztés a Csoroszlya Farmon

Június 22-én, a piac szereplőinek összekapcsolása és a tudásátadás jegyében, szántóföldi szakmai napra hívtuk az érdeklődőket. A találkozón Nobilis Ágoston, a Vértes lábánál elhelyezkedő Csoroszlya biogazdaság vezetője számolt be öko búzatermesztési tapasztalataikról és a farm legújabb fejlesztéseiről: hogyan kerül be a gabona a nemrég üzembe helyezett malomba, hogyan jut el a liszt a pékségekig.  

ÚJ MEZŐGAZDASÁG MAGAZIN | Bíborhere a Vértes lábánál

Gyönyörű lila virágtenger a bíborhere ültetvény Nobilis Ágoston biogazdaságában a Vértes lábánál. A fiatal gazdálkodó több lábon áll: a here mellett borsóval, tönköllyel, burgonyával, gyümölcstermesztéssel is foglalkozik. A pálinkafőzés mellett pedig egy kisebb malom elindításán is dolgozik. Szakmailag sok segítséget kap az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettől. 

DINING GUIDE | A Stand25 híres rakott krumplijának nyomába eredtünk, a Csoroszlya Farmra értünk

Hogy a farm-to-table mennyire gyerekcipőben jár Magyarországon, ékesen bizonyítja a tény, hogy nincs is rá magyar kifejezés. Végre azonban felbukkantak már olyan újgenerációs termelők és jó ízű alapanyagokért rajongó szakemberek, akik szenvedélyesen törekednek arra, hogy ez a jövőben ne így legyen. Útkereső gazdákról, együtt gondolkodni vágyó séfekről, a kommunikáció fontosságáról és a minőségi alapanyag-termesztés kihívásairól beszélgettünk Debreczeny Balázzsal, a Foodhub.hu alapítójával, illetve Horváth Boldizsárral a Csoroszlya Farm képviseletében. Az interjún Nobilis Ágoston sajnos nem tudott részt venni a hirtelen jött szezonmunkák miatt.

MAGYAR KONYHA | A szári Csoroszlya Farm

A bíborhere és a mézontófű májusi virágzásánál kevés festőibb látvány van. A Csoroszlya Farm dunántúli völgyének bíbor és lila sávjai azonban nem pusztán az érdek nélküli tetszést szolgálják. Az ökológiai gazdaság két fiatal vezetője, Nobilis Ágoston és Horváth Boldizsár mesél nekünk a színpompa hasznáról.