Bio gazdaság

Szántóföldi szemléletünk

280 hektáron a vértesi natúrparkban felelősségünk, hogy olyan gazdálkodást folytassunk ami nem árt a helyi talajoknak, élővilágnak és látképnek. A szántóföldi bio növénytermesztésben törekszünk a diverz vetésforgó fenntartására, a fajták egyedi megválasztására és a megfelelő talajművelésre. Így kerülnek a különböző kalászos gabonák (őszi búza, rozs, tönköly, zab) a termőterületeink max 50%-ra, kapásnövények (napraforgó, kukorica) a 25%-ra és az aprómagok (facélia, bíborhere, lucerna), illetve a borsó, vetőmagtermesztés céljából további minimum 25%-ra. A biogazdálkodáson túl a saját feldolgozásban még nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a megfelelő fajta megválasztásnak, és a kiemelkedő beltartalmi értékek megőrzésének. Hiszünk az értékmentésben és volt szerencsénk megtapasztalni, hogy a régi fajták és az ősgabonák kíváló eredményeket produkálnak a saját gazdaságunkban is.

dtzuf

banner
banner

gyümölcstermesztés

20 hektáros gyümölcskertészetünkben folyamatos fejlődés, tanulás mentén törekszünk a magas minőség és a kíváló ízélmény összehangolására. A kajszibarack, szilva és meggytermésünk inspirálja minden évben a Nobilis pálinkafőzőmestert és karakteresíti az első saját feldolgozott termékeinket. Integrált növényvédelemmel, tudatos talajélet építéssel és fokozatos áttéréssel a biogazdálkodásra, a gyümölcsösünkben is fontosnak tartjuk az ökológiai sokszínűség megóvását.

Burgonya termesztéstől a gasztronómiáig

"Bio burgonyát Budapestre" - ezzel a szlogennel kopgtattunk Farm2Fork Boldizsárral 2015-ben a belvárosi éttermek konyha ajtaján, és nemhogy érdeklődő séfekre, de hatalmas lelkesedésre és segítő kezekre találtunk többek közt a Stand25-ben, a Fricskában, a Dobrumbában és a Kollázsban egyaránt. Nekik köszönhetően vágtunk bele 4 francia és 2 magyar burgonyafajta termesztésébe 1,5 hektáron. A fajták jellegzetes ízvilága, textúrája és előkészíthetősége az ökológiai gazdálkodásban is bizonyatott az elmúlt 4 szezonban- habár a növényvédelem és a gyomszabályozás minden évben sok fejtörést és erőforrást vesz igénybe.

dtzfu

banner
banner

K+F EGYÜTTMŰKÖDÉSEINK

Gazdálkodóként az utóbbi években számos lehetőségünk nyílt arra, hogy részt vegyünk kutatási és fejlesztési együttműködésekben. Jelenleg is otthont adunk több tanulmányi projektnek, on- farm és kisparcellás fajtakísérletnek egyaránt. Büszkék vagyunk rá, hogy az ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kutatási állomása is nálunk talált helyet, és hisszük, hogy a sok közös fejtörés mihamarabb szakmai fejlődést biztosít minden szereplő számára az agráriumban.